برداشت من از این کلاس (reflective paper)
*به نام او که مهربانیش بی همتا است*
مقدمه
ما قبل از این درس ،درس های با این مضمون داشتیم مثل فلسفه ی آموزش وپرورش ویا روش تدریس یا بررسی آموزش وپرورش که با خانم حکیم زاده گذراندیمشان .
این درسها برای ما بی معنا بود زیرا لزومش را برای رشته مشاوره نمی فهمیدیم هرچند خانم حکیم زاده ی سعی می کردن که بیشتراز بعد مشاوره به آ نها نگاه کنند ولی این باعث می شد تا حدی از موضوع اصلی درس خارج شویم وتوجه به سمت فنون مشاوره می رفت تا بررسی لزوم وارد شدن این حیطه به کار مشاوره
این درس هم می خواست به ما بگویید چگونه می توانیم از تکنولوژی در امر آموزش استفاده کنیم وتنها ربطش را می توان این دانست که مشاور هم مثل یک معلم با ید مفاهیمی را به مراجع خود القاء کند واگر برای این کار از ابزار مدرن تر استفاده کند نتیجه ی بهتری می گیرد .
پس تکنولوژی آموزشی، تکنولوژی آموزشی است ونمی توان آن را تغییر داد تا بتوانیم از آن برداشت درمانی در فنون مشاوره داشت وهدف من هم این نیست که به این چنین مفهومی برسم وتنها می خواهم در این بخش به بررسی:
1- کارها ی انجام شده در کلاس
2- لزوم آنها
3- تاثیرشان
4- ارتباط وپیوستگی مطالب
و در پایان به نتیجه گیری بپردازم
10-24 مهر
موضوع جلسه :توضیح تکنولوژی آموزشی ،مفاهیم آن ،اهداف آن ولزوم برنامه ریزی درسی در مدارس:
در این جلسه قبل از شروع کلاس دانش آموزان کتاب دکتر فر دانش فصل اولش را مطالعه کرده بودن (این شیوه تمام جلسات است که دانشجو با اطلاعات وارد شود ) ودر کلاس مطالبی از قبیل : تعریف تکنولوزی آموزشی رویکردهای مختلف نسبت به این رشته چه نگاهی دارند بررسی عوامل آن ، تکنولوزی آموزشی شامل چه ابعادی مشود و.. بحث شد .
برداشت من ولزوم ارایه مطالب را به این گونه ارزیابی میکنم که نقد وبرسی هر مطلبی نیاز به فهم مفاهیم اولیه دارد که باید ابتدا آن را به فرا گیران آموخت . این که ما در ابتدا بفهمیم ابزار مدرن که این رشته به ورود آن به حیطه ی تدریس تاکید میکند چه جایگاهی را برای معلم در نظر می گیرد در فهم بهتر تکنولوژی در آموزش کمک می کند،قبل از ورود آن ،باید نیاز آن راب بررسی کرد ونحوه ای عملکرد وتاثیر آن بر روی فرا گیر نیز باید بررسی شود .
در جلسه بعد سازماندهی درسی مورد بررسی قرار گرفت در این بخش مطالبی از این قبیل که باید در برنام ریزی درسی تمام شرایط دخیل در آموزش را در نظر گرفت و پس از برنامه ریزی نظارت دقیق وهمه جانبه لازم وضروری است وقبل از اجرایی برنامه باید آموزشی صحیح به مدیر وکادر مدرسه در مورد نحوه ی اجرای آن داده شود .لزوم وپیوستگی را همان طور که قبلا اشاره کرد م برای ورود تکنولوژی آموزشی به این حیطه لازم است قبل از هر چیز فراگیر با شیوه های صحیح برنامه ریزی درسی و عوامل موثر در موفقیت وشکست آن را بداند تا بتواند لزوم استفاده از تکنولوژی را در این حیطه تشخیص وسپس اقدام به وارد کردن آن بکند
1آبان
موضوع جلسه: تاریخچه ی از توسعه ی کامپیوتر
کارهای انجام شده در کلاس:ازجلسه ی قبل استاد جزوی از تاریخچه ی کامپیوتر به ما داده بود واز ما خواست تا آن را مطالعه کنیم .در کلاس استاد سالها را تقسیم کرد و بچه ها به صورت گروهی در مورد پیشرفت کامپیوتر در این سالها در گروه بحث کردن ومباحثشان را در کلاس ارائه دادن
لزوم این برنامه به نظر من این است که موضوع درس در مورد تکنولوژی است ولازم است شروع این تکنولوژی بزرگ از ابتدا تا اکنون آن بررسی شود تا بچه ها به اطلاعاتی مختصر در این زمینه برسند . من خودم از این جلسه خیلی خوشم آمد چرا که تا به حال نمی دانستم که ورود هر یک از سخت افزار ها ونرم افزار ها در چه زمانی اتفاق افتاد وچگونه باعث تو سعه دانش کامپیوتر وبیشتر شدن کاربرد های آن شد همچنین اطلاعات مختصری از متخصصان بزرگ کامپیوتر بدست آوردیم
8 آبان
موضوع جلسه: چگونه می شود از کامپیوتر به عنوان معلم استفاده کرد؟
شاید با شروع این درس فراگیران فکر می کردن استفاده از کامپیوتر به جای معلم امکان پذیر است وهدف این درس هم بیان این موضوع است ولی با مقاله ارائه شده در کلاس متوجه شدیم که کامپیوتر تنها تسهیل کننده آموزش است ومی تواند محیطی خلاقانه تر برای رشد استعداد دانش آموزان فراهم کند وآنها را به فکر کرد بیشتر در مورد دانشی که قرار است بیاموزند وتطبیق آن به زندگی وادار کند در این جلسه سه نرم افزار معرفی شد وکاربر هر کدام از این ها واین که در چه درسی بهتر است ازآن استفاده کرد به همراه مزایا ومعایب آن بیان شد
برای استفاده از کامپیوتر در کلاس باید سه موضوع را مد نظر قرار داد:
1- نرم افزار را باید متناسب با هدف معلم انتخاب کرد
2- نرم افزار ها را باید در جای خود در برنامه ی تدریس استفاده کرد
3- کتاب ها ، کلاس های فعال و برگه های سوال وجواب می توانند به اندازه ی نرم افزارها جالب و کار آمد باشند
15 آبان
موضوع جلسه :ازتکنولوژی چگونه می توان در مشاوره استفاده کرد؟
زمانی لزوم استفاده از تکنولوژی در مشاوره احساس شد که برنامه ریزان ومدیران به پیشرفت کند کشور خود در مقایسه با دیگران رسیدن از این رو لازم دیدن ورود تکنولوژی به همان اندازه که می تواند در یادگیری تحول ایجاد کند در مشاوره هم (که یک ضرورت است برای ایجاد یک محیط مناسب برای آموزش) فراهم کند.
در این بخش به بررسی مواردی که مشاور می تواند از تکنولوژی استفاده کرد پرداخته شد . ولی متاسفانه در حال حاضر مشاوران کمتر از آن استفاده می کنند که به نظر من علت آن نداشتن مهارت کافی ویا اطمینان نداشتن به تاثیرات آن عده ی هم معتقد اند روش های قبلی هنوز کار آمد ومفید است ومی تواند نیاز یک مشاور را رفع کند .
مزایای این برنامه به نظر من عبارت است:
1- افزایش عزت نفس بچه ها
2-امکان ارتباط راحت تر برای کسانی که برقراری ارتباط رودر رو برای آنها مشکل است
3-افزایش آگاهی بچه ها نسبت به فرهنگها وعقاید گوناگون
4-امکان برقراری ارتباط دانش آموز مراجعه کننده با کسانی که مشکلی مشابه با آنها داشتن واستفاده از تجربیات آنها. چرا که اگر نوجوانی دچار مشکلی شود مثلا مشکلات عاطفی هیچ شیوه ی درمانی ویا نصیحتی پاسخ گویی او نیست جز استفاده از فردی که شرایط او را درک کرده وبا احساسات او آشنا است وچون این شرایط را گذارنده وعواقب آن را دیده است صحبت هایش برای نوجوان بیشتر تاثیر گذار است .
5-مشاوران اطلاعات بروز تری در مورد رشته های تحصیلی ومشاغل پیدا می کنند وبهتر می تواند دانش آموز را راهنمایی کند .
6- مشاوران در تمام نقاط دنیا باهم ارتباط برقرار می کنند و می توانند از دست آورهای یکدیگر وتجربیاتشان استفاده کنند .
معایب آن به نظر من :
1- برای دانش آموزانی که مهارت کلامی آنها پایین است مورد استفاده نیست
2- بچه ها در زمینه پیدا کردن هویت دچار مشکل می شوند چرا که می توانند از هویت های مجازی در این مکان استفاده کنند وامکان نشان دادن خود واقعی خود را وگرفتن تا ئید از دیگران را ندارند وتنها خود آرمانی خود را نشان می دهند.
3-فنون ایجاد ارتباط بات دیگران در محیط واقعی وداشتن رفتار اجتماعی را در این محیط نمی توانند بیا موزند.
4-از دنیای واقعی دور شده و در تصمیمات خود بیشتر آرمانگرایانه خواهند بود تا واقع بینانه .
29 آبان
موضوع جلسه: یادگیری مشارکتی با کامپیوتر
یادگیری به کمک کا مپیوتر یکی از روشهای موفق دنیا است که با نام csclشناخته می شود در این روش فراگیر آموزش موثر تری خواهد داشت ودر یادگیری فعال تر است . شاید این روش به خاطر این طراحی شده تا کسانی که وقت وامکان گزراند دوره های حضوری را ندارند بتواند دانش خود را از این طریق افزایش دهند . این برنامه هر دوجنبه فردی وجمعی را در آموزش در نظر می گیرد ونکته ی بسیار مهم آن این است که برای رسیدن به اهداف خود از طریق این برنامه باید یک برنامه ریزی معتبر با توجه به اهداف خود پی ریزی کنیم واز محدودیت ها ومزایای آن آگاهی کامل داشته باشیم .
این مورد به نظر من در مشاوره کاربرد زیادی دارد چرا که می توانیم از این طریق جلسات مشاوره را در زمانی که مراجع وقت ندارد که در جلسه حاضر شود ویا در هر زمان که بخواهد بتواند با مشاور در تماس باشد بسیار مناسب است .
6آذر
موضوع جلسه :معرفی نرم افزار knowledge forum (kf)
این یک نرم افزار آموزشی است که ما در این جلسه علاوه بر آشنایی با آن فیلمی در مورد چگونگی کار با آن را دیدیم تکنیکی که در این نرم افزار استفاده می شود داربست است تا به افراد برای بهبود بخشیدن به عملکرد شناختی خودکمک کند استفاده از این شیوه به اعتقاد من بسیار کار آمد است چرا که وقتی افراد ساختار مشخصی برای یادگیری داشته باشند وبتوانند به موارد آموخته شده نظم ببخشند یادآوری مطالب راحت تر وسریع تر انجام خواهد شد علاوه بر این که یادگیرنده بیشتر دگیر یادگیری می شود که این هم از مزایای این برنامه است .
13 آذر
موضوع جلسه: مشاوره ی آنلاین
این دومین جلسه ی جالب برای من بود مشاوره ی آنلاین یعنی اینکه مشاور از طریق چت یا وبکن با مراجع صحبت کنند و مشکلات خود را در میان بگذارد ولی این بخشی از امکانات این برنامه است . در این برنامه گروه مشاوره که متشکل است از یک مشاور و11-5 دانش آموز، افراد می توانند به صورت گروهی به بیان فعالیت های خود ورفع نواقص آن بپردازند ولی نکته ی مهم آن این است که برای موفقیت در این روش حتما افراد از نظر اخلاقی باید به سطحی رسیده باشند که صداقت در روابط را رعایت کنند زیرا همان طور که قبلا گفتم اینترنت یک محیط مجازی است وافراد می توانند با تغییر خود واقعی وارد آن شوند . به نظر من باید سعی شود حتما این برنامه در برنامه ی آموزشی مدارس دبیرستان کشور اجرا شود زیرا در حال حاضر دانش آموزان دبیرستان پذیرش بیشتری به آن دارند ولزوم آن را بیشتر درک می کنند به اعتقاد من یکی از مشکلات بیشتر نوجوانان نداشتن مهارت برای برقراری ارتباط است به همین دلیل به مقصود خود نمی رسند ولی با این روش نه تنها راحت تر به هدف می رسند بلکه می توان با ارتقاء این برانامه در رسیدن به توانان برقراری روابط اجتماعی کمکشان کرد از مزیت های بزرگ این برنامه داشتن گروه پشتیبانی سازندگان این برنامه است که توسعه ی آن را بر اساس نیاز مخاطب انجام می دهند ( هر چند این ویژ گی بیشتر نر افزار ها وبرنامه های رایانه ی است ) .
20 آذر
شروع ارایه ها :
از این تاریخ به بعد کار معمولی تمام کلاس های ما شروع می شود ارائه کنفرانس به وسیله بچه ها وگوش نکردن دانشجویان وتنها فرق آن این است که به علت داشتن امکانات سمعی وبصری در ارئه ها قد ری جذاب تر ومفید تر بود علاوه بر این که با نرم افزار های مفید آشنا می شدیم ولی دو الی سه ارائه بیشتر برای من مفید نبود که من علت آن را :
1- متوجه نشدن بچه ها از لزوم این کار
2- نداشتن انگیزه وتنها انجام دادن وظیفه محول شده بدون وجدان کاری
3- نداشتن اطلاعات کافی در مورد نرم افزار ها
می دانم .
سخن آخر : این کلاس وشیوه ی اداره ی آن می توانست مفید تر باشد به شرط این که بچه ها به منفعل بودن در کلاس عادت نکرده بودن وشکست این عادت وتغییر رویه برای همه جالب ومفید بود .
مطالب ارائه شده در کلاس تمام مفید وکار بردی بود ومرا به بینشی نه جامع ولی مفید وکاربردی از تکنولوژِی آموزشی رساند در این مقاله سعی کردم آنچه ارائه شده در کلاس وبرداشت خود را بنویسم و امیدوارم به آنچه مد نظر استاد محترم بود رسیده باشم ودر پایان باید از زحمات ایشان تشکر کنم وانتقادی وارد کنم که در صورتی که امکان داشتن کلاسی با کامپیوتر برای ارائه این درس نبود هرگز آن را قبول نکنند چرا که اگر امکان کار با نرم افزار ها ارائه شده در این کلاس را داشتیم حتما به دید جامع تر وبه اطلاعات مفید تری می رسیدیم .